H Αποστολή με την Chipita δημιουργήσαν στη Μητρόπολη Ιωαννίνων ένα πρότυπο ευρωπαϊκό σπίτι για τα παιδιά

Ένα νέο σημείο αναφοράς για τα παιδιά αποκτά από αύριο, η πόλη των Ιωαννίνων με τα εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης  Παιδιὠν του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως  Ιωαννίνων στην οδό Ι. Καβάσιλα 6 .

Το Κέντρο θα φέρει το όνομα «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’» θα λειτουργεί με την στήριξη της Εταιρείας Chipita Α.Ε η οποία με πρωτοβουλία του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, προσέφερε τον εξοπλισμό αλλά αναλαμβάνει και την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στεγάζεται σε τετραόροφο κτίριο (συνολικού εμβαδού 1.171 τ.μ.), θα φιλοξενεί 80 παιδιά 6-12 ετών καθημερινά από τις 13:00 έως τις 21:00 και είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, με έμφαση σε εκείνα που οι οικογένειες τους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, παρουσιάζοντας το νέο χώρο στους εκπροσώπους του τύπου είπε ότι φιλοδοξία του Αρχιεπισκόπου είναι «το Κέντρο αυτό να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο για την πόλη των Ιωαννίνων και να μετεξελιχθεί σε μια κυψέλη γνώσης, πολιτισμού, ιδεών, σκέψεων, πνεύματος και προόδου με στόχο να γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη αλλά και την Περιφέρεια».
Το κτίριο ανακαινίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να έχουν κυρίαρχο ρόλο σε ένα απόλυτα οικογενειακό περιβάλλον.

Αγάπη, σεβασμός, ήθος, πίστη, ελπίδα, δημιουργικότητα, δικαιοσύνη, πρόοδος, τιμιότητα, καλοσύνη είναι λέξεις που αποτυπώνουν με τον πιο εύστοχο τρόπο τον σκοπό λειτουργίας του.

Η «Αποστολή» θέλει να εμφυσήσει στα παιδιά που αύριο θα φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο, ανθρώπινες αξίες. Θα μάθουν πώς να υποστηρίζονται, να συγχωρούν, να κερδίζουν με ταπεινότητα και να χάνουν με αξιοπρέπεια . Θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες της πρακτικής ζωής, συζητήσεις που προάγουν τον διάλογο, δραστηριότητες φυσικής και ψυχοκινητικής αγωγής. Για τη διδασκαλία έχει δημιουργηθεί κατάλληλο υλικό (αισθητηριακό, γλωσσικό και υλικό χώρου).

Ταυτόχρονα υπάρχει μια μοντεσσοριανή λογική με τους περισσότερους χώρους ανοιχτούς και προσβάσιμους, απολύτως ασφαλείς, σύγχρονα διασκεδαστικούς και ευέλικτους για τα παιδιά. Το κτίριο έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει έναν χώρο που ενθαρρύνει τη μάθηση, την ανακάλυψη τη φαντασία και το παιχνίδι.

Η απασχόληση των παιδιών συμπεριλαμβάνει τη σχολική μελέτη (προετοιμασία και ενδυνάμωση των μαθητών), εκμάθηση μουσικής με ευχάριστα δημιουργική μέθοδο, ζωγραφική, διαγωνιστική ομάδα ρομποτικής, χορωδία, σκάκι, σύγχρονο αλλά και παραδοσιακούς χορούς, αθλητικές δραστηριότητες (μπάσκετ, βόλεϊ, Πινγκ Πονγκ,  και ποδόσφαιρο 5χ5 στην ειδικά διαμορφωμένη αυλή), απογευματινές επισκέψεις και εκδηλώσεις . Τα παιδιά  μέσω του υπερσύγχρονου δια δραστικού πίνακα θα ανοίγουν καθημερινά ένα παράθυρο στον κόσμο της γνώσης και της διασκέδασης. Επίσης τα παιδιά λαμβάνοντας την κατάλληλη «εκπαίδευση» έχουν την ευχέρεια να ετοιμάσουν τα δικά τους φαγητά, ως μικροί σεφ και να μάθουν τα πάντα για την κηπουρική. Μέσω βιωματικών δράσεων η οικογένεια ως πυρήνας θα έχει την ευκαιρία να λειτουργεί και να συμμετέχει ομαδικά (γονείς με τα παιδιά) σε δράσεις που προάγουν την μεταξύ τους επικοινωνία σε κάθε τομέα.