Ολοκληρώθηκε το οδοιπορικό υγείας της «Αποστολής» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε Χάλκη, Σύμη, Νίσυρο και Καστελόριζο

Με το μήνυμα «Δεν είστε πια μόνοι. Είμαστε και εμείς κοντά σας» από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης και της Ελλάδας, το ακριτικό Καστελόριζο και την ανακοίνωση της ίδρυσης Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Καστελόριζο , ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση του Οδοιπορικού Υγείας που ξεκίνησαν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για τη στήριξη των κατοίκων ακριτικών νησιών.

Σε ένα ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας, οι δύο φορείς, μετά την ίδρυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για ανασφάλιστους πολίτες, στηρίζουν τους ακρίτες της νησιωτικής Ελλάδας με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, υιοθετούν τα προβλήματα των κατοίκων των ακριτικών νησιωτικών περιοχών, καταγράφουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και συνάμα οικοδομούν μία γέφυρα αλληλεγγύης για τη στήριξη των ανθρώπων που νιώθουν να ζουν σε μια ξεχασμένη Ελλάδα.

Η πρώτη φάση του Οδοιπορικού ολοκληρώθηκε με σταθμούς τη Χάλκη, τη Σύμη, τη Νίσυρο και το Καστελόριζο, από το οποίο ο Πρόεδρος του ΙΣΑ δήλωσε συγκινημένος: «Μας ζητήθηκε να μην τους ξεχάσουμε. Να ξαναέρθουμε. Και εμείς τους το υποσχεθήκαμε. Θα έρθουμε και θα είμαστε μαζί τους. Δε θα είναι πλέον μόνοι. Και σε αυτά που μπορούμε και σε αυτά που ξεπερνούν τις δυνάμεις μας. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε μαζί με τους κατοίκους των ακριτικών νησιών, αυτά που τους ανήκουν. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε ΜΑΖΙ σε κάθε επίπεδο κοινωνικοπρονοιακής στήριξης , ώστε να αποκτήσουν τα αυταπόδεικτα δικαιώματα τους για την υγεία τους και για τα παιδιά τους. Οι δυνάμεις μας είναι εδώ. Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε.»

Επίσης, χαρακτηριστικά ο Γεν. Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι για τους ακρίτες των Νησιών μας, για τους ανθρώπους που φυλάνε Θερμοπύλες, είμαστε κοντά τους και δεν θα είναι μόνοι τους. Έχουμε βαθιά πεποίθηση πως όταν υπάρχει θέληση και συναισθήματα αλληλεγγύης, όταν αγαπάμε κάτι πραγματικά, ξεπερνιούνται όλα τα εμπόδια και οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται πιο σταθερές και ειλικρινείς. Στη Σύμη, στη Χάλκη, στη Νίσυρο και στο Καστελόριζο, συναντήσαμε συνανθρώπους μας που έχουν ελλείψεις, ανάγκες, περιμένουν από εμάς να τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε. Δεσμευόμαστε και είναι χαρά μας να συνυπάρξουμε στις δυσκολίες τους να προσφέρουμε υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τη ζωή τους και να στηρίξουμε τον καθημερινό τους αγώνα. Κάθε ακριτική γωνιά που βιώνει την αβεβαιότητα και το ανασφαλές αύριο αποστολή μας είναι να σταθούμε ουσιαστικά δίπλα τους και να προσφέρουμε ότι μπορούμε για να τους ανακουφίσουμε».

Κατά την επίσκεψή τους, ο Γεν Διευθυντής της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, κ. Δήμτσας και ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομο αλλά και τους κατά τόπους ιερείς, με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τους αγροτικούς γιατρούς των περιοχών.

Καταγράφηκαν οι ανάγκες των κατοίκων των περιοχών, αποδόθηκαν φάρμακα για τους άπορους και οικονομικά αδύναμους ασθενείς και υγειονομικό υλικό για τις καθημερινές ανάγκες των Αγροτικών Ιατρείων.

Οι Δήμαρχοι Μεγίστης, Χάλκης, Σύμης και Νισύρου επιφύλαξαν στους εκπροσώπους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θερμότατη υποδοχή, τονίζοντας την αναγκαιότητα της προσφοράς, ευχαρίστησαν δε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την παράδοση φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού στα νησιά τους.

Επίσης τους ενημέρωσαν αναλυτικά για τις ελλείψεις που υπάρχουν, καταθέτοντας παράλληλα την αγωνία όλων των κατοίκων για το τί θα συμβεί αν αρρωστήσουν.

Απαντώντας στην έκκληση βοήθειας των ακριτικών νησιών, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν είναι δυνατό οι ακρίτες των Νησιών μας να έχουν αυτή την αγωνία για το αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν κάθε φορά που αρρωσταίνουν. Έχουν ήδη άλλες πολλές αγωνίες, αυτή πρέπει να καλυφθεί. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεσμεύεται ότι σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας θα θέσουμε τα ζωτικά προβλήματα υγείας των κατοίκων των ακριτικών νησιών και θα διεκδικήσουμε άμεσα την επίλυσή τους: Οι θέσεις των γιατρών σε άγονα νησιά πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν άμεσα, όχι μόνο από αγροτικό γιατρό, που ούτε αυτός πολλές φορές υπάρχει, αλλά από εξειδικευμένους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, κατάλληλα εκπαιδευμένους στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και στα Συστήματα Τηλεϊατρικής των Πολυδύναμων Ιατρείων. Επίσης, ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα είναι η έγκαιρη και άρτια αερομεταφορά των επειγόντων περιστατικών στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία. Το λιμενικό Σώμα, αλλά και ο Στρατός καταβάλουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια στη μεταφορά των ασθενών προς τα πλησιέστερα νοσοκομεία, αντιμετωπίζουν όμως ανυπέρβλητες πολλές φορές δυσκολίες, που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή του αρρώστου στη μάχη με το χρόνο. Υπόσχεσή μας παραμένει ότι μαζί θα διεκδικήσουμε τώρα και στο μέλλον ένα πιο ανθρώπινο αύριο για την υγεία των κατοίκων σε κάθε ακριτικό νησί που περνάμε. Και οτιδήποτε άλλο οι τοπικές κοινωνίες ζητούν και μπορούμε να το αποδώσουμε».