Ολοκληρώθηκε το 6ο ακριτικό οδοιπορικό υγείας

Στην προοπτική δημιουργίας κοινωνικού ιατρείου και κοινωνικού φαρμακείου στη Χίο και εν γένει τους τρόπους συνεργασίας ανάμεσα στην «Αποστολή» και τη Μητρόπολη Χίου, αναφέρθηκαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ι.Α.Α. κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας και ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

Στην συνάντησή τους, ο Σεβασμιώτατος και ο κ. Δήμτσας συμφώνησαν ήδη στην κατάρτιση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς του νησιού, λίστας ανασφάλιστων ατόμων στα οποία θα παρέχονται σε μηνιαία βάση από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τα απαραίτητα φάρμακα.

Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα το βράδυ κλιμάκιο της «Αποστολής» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με επικεφαλής τους κ.κ. Κ. Δήμτσα και Γ. Πατούλη επισκέφθηκαν τις δυσπρόσιτες περιοχές της Χίου, τα Ψαρά και τις Οινούσσες για να αντιμετωπίσουν τα υγειονομικά προβλήματα των κατοίκων, να προσφέρουν φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα για τις ανάγκες των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, του Κέντρου Υγείας Πυργίου και του Νοσοκομείου Χίου, στο πλαίσιο του 6ου Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας.

Παράλληλα με την παροχή φαρμακευτικού υλικού, σε συνεργασία με τις τοπικές δομές Υγείας και τους αγροτικούς γιατρούς, παιδίατροι εμβολίασαν τα παιδιά  στις Οινούσσες και τα Ψαρά στο πλαίσιο της Εκστρατείας Παιδικού Εμβολιασμού που πραγματοποιεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2012 για παιδιά χωρίς τακτική ιατρική παρακολούθηση.

Τα εμβόλια που έγιναν στα βρέφη και στα παιδιά των Ψαρών και των Οινουσσών, τα μετέφερε το κλιμάκιο του 6ου Οδοιπορικού Υγείας, μετά από στοχευμένη καταγραφή των εμβολιαστικών αναγκών των παιδιών αυτών από τους παιδιάτρους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.  «Στόχος της εκστρατείας παιδικού εμβολιασμού που πραγματοποιούμε αυτή την περίοδο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας, με κάθε παιδί να είναι εμβολιασμένο. Γιατί ένα ανεμβολίαστο παιδί μπορεί να κολλήσει μία ασθένεια σε άλλα χίλια. Είμαστε υποχρεωμένοι, περισσότερο από ποτέ, ως ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας και μέσα από τη συνεργασία μας με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, να σταθούμε δίπλα σε κάθε οικογένεια που λόγω της οικονομικής κρίσης, έχασε την κοινωνική της ασφάλιση και δε μπορεί να πληρώσει τα εμβόλια στα παιδιά της. Είμαστε δίπλα σε κάθε βρέφος της άγονης γραμμής που δεν έχει ούτε φαρμακείο ούτε παιδίατρο, όπως στα Ψαρά, και χρειάζεται 3 ώρες να φθάσει στη Χίο, αν ο καιρός το επιτρέπει για να εμβολιαστεί. Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Η αρωγή σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό είναι η αυτονόητη προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών οποία έχει και συνέχεια» δήλωσε από τις Οινούσσες ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης.

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Δήμτσας τόνισε: «Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου είναι να μη μείνει κανείς χωρίς φαγητό, φάρμακα και γιατρό. Μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας έχουν ξεκινήσει να στηρίζουν τις ακριτικές περιοχές και τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Η υπόσχεσή μας γίνεται δέσμευση…Και αυτό θα το συνεχίσουμε».

Κατά την παραλαβή του υγειονομικού υλικού ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος δήλωσε: «Έχουμε ξεκινήσει τη διακονία μας απέναντι σε αρρώστους ανασφάλιστους και άπορους της Χίου μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου εδώ και καιρό. Σήμερα, στην προσπάθειά μας, έρχεται αρωγός το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Δήμτσας μετέφεραν στη Χίο, στα Ψαρά και στις Οινούσσες ικανές ποσότητες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Ευχαριστούμε πολύ την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την ανθρωπιστική, τη φιλόχριστη αυτή προσφορά για τους αναξιοπαθούντες κατοίκους μας, καθώς και για τους κατοίκους των Ψαρών, των Οινουσσών και της Βόρειας Χίου που κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές και έχουν ανάγκη φαρμάκων και εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης. Αυτή η διακονία είναι η πεμπτουσία του μαχόμενου χριστιανισμού και σήμερα, μας τη ζητάει το κράτος. Οφείλουμε να την παρέχουμε σε κάθε πολίτη που μας έχει ανάγκη». Στη Χίο, τόνισε ο Μητροπολίτης, έχουν συγκροτηθεί δομές συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, του Δήμου Χίου και του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, με στόχευση την ιατρική διακονία και την αλληλεγγύη σε ανασφάλιστους, άπορους και κατοίκους χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Με το Μητροπολίτη Χίου, το κλιμάκιο του Οδοιπορικού Υγείας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Χίου όπου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από το Διοικητή κ. Μπουμπάρη για τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χίου κ. Μπουμπάρης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Μάρκο, τον  κ. Πατούλη και τον κ. Δήμτσα για την προσφορά αναλώσιμων, υγειονομικού υλικού και φαρμάκων, δηλώνοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι τα είχαν πραγματικά ανάγκη. «Θα πιάσουν πραγματικά τόπο τα φάρμακα που μας φέρατε γιατί θα δοθούν στους ανασφάλιστους και απόρους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και σας ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια σας αυτή»
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου κ. Χαλκιάς δήλωσε: «Ευχαριστούμε για την προσπάθεια αυτή του Ιατρείου κοινωνικής Αποστολής που στηρίζουν το Κοινωνικό Ιατρείο της Χίου. Νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών  και την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Στόχος των ιατρικών συλλόγων, όπως και αυταπόδεικτα της Εκκλησίας  είναι να προσπαθούν να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή  και την αλληλεγγύη στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει εδώ και 2 χρόνια τη χώρα μας»

Το κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής υποσχέθηκε ότι η συνεργασία αυτή στήριξης των υγειονομικών προβλημάτων των κατοίκων των μικρών δύσβατων νησιών θα συνεχιστεί μέσα από τα Ακριτικά Οδοιπορικά Υγεία, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που ο καιρός αποκλείει από βασικά αγαθά τους κατοίκους αυτών των νησιών.