Σκυταλοδρομία στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «Κινήσου Ενάντια στον Καρκίνο»

Σε μια σκυταλοδρομία με σύνθημα «Κινήσου Ενάντια στον Καρκίνο» καλούνται να τρέξουν οι Θεσσαλονικείς την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας MOVE.

Η σκυταλοδρομία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το Λευκό Πύργο και η σκυτάλη θα ανταλλάσσεται σε διάφορα σημεία της πόλης μεταδίδοντας το δικό της μήνυμα ενάντια στον καρκίνο.

Στην τελική της ευθεία θα μπει από το Λιμάνι ενώ τα τελευταία μέτρα της διαδρομής θα διανύσουν άτομα με αναπηρίες και ευάλωτες ομάδες με τα πόδια, με πατίνια ή με ποδήλατα. Στον τερματισμό της, στο Λευκό Πύργο, θα υπάρχουν περίπτερα για την ενημέρωση του κοινού για τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ενάντια στον Καρκίνο, με έμφαση στις καρκινογόνες ουσίες στην καθημερινή μας ζωή και στα οφέλη της καθημερινής άσκησης.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις με αφήγηση, παιχνίδι, χορό και μουσική.

Νικητές της σκυταλοδρομίας θα είναι όλοι όσοι θα συμμετέχουν χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικά στίγματα. Όλοι μαζί θα μεταφέρουν την σκυτάλη με το μήνυμα «Κινήσου Ενάντια στον Καρκίνο» απαιτώντας πόλεις με ελεύθερους χώρους για περπάτημα, παιχνίδι, χορό και φυσική άσκηση, πόλεις χωρίς εμπόδια για πεζούς και άτομα με αναπηρία, πόλη χωρίς μηχανοκίνητη ρύπανση, καρκινογόνα καυσαέρια και θόρυβο, πόλεις με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

Η καθημερινή άσκηση αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για πολλές ασθένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά επεισόδια και οι καρκίνοι. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη απειλή για την δημόσια υγεία των Ελλήνων καθώς μόλις το 3% απάντησε θετικά ότι γυμνάζεται σχεδόν καθημερινά (5 ημέρες την εβδομάδα) ενώ το 82 % γυμνάζεται σπάνια ή καθόλου.

Η εκδήλωση «Κινήσου Ενάντια στον Καρκίνο» οργανώνεται από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με 18 οργανώσεις και ομάδες της πόλης.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.