Πανελλαδική Ενημερωτική Εκστρατεία για τον Σχολικό Εκφοβισμό της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ»

Απομόνωση, καχυποψία, μοναξιά, απόγνωση. Οι συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού και του εκφοβισμού γενικότερα, φαινομένου ευρύτερα γνωστού ως bullying, είναι δραματικές για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική κοινότητα με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ψυχικό τραύμα, κατάθλιψη, άγχος, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοσωματικά προβλήματα και ενδέχεται να σημαδέψει τη ζωή των εμπλεκομένων.

Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ενημερωτικής Εκστρατείας για τον Σχολικό Εκφοβισμό της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, το πρώτο μέρος της οποίας ολοκληρώθηκε το τριήμερο 1-3 Απριλίου 2015, με στόχο το μήνυμα ενημέρωσης, αφύπνισης και κινητοποίησης κατά του σχολικού εκφοβισμού, επαγγελματίες ψυχικής υγείας των Κέντρων Ημέρας και των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ανά την Ελλάδα, πραγματοποίησαν διαδραστικές ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια και συναντήσεις με μαθητές, εφήβους και γονείς.

Ειδικότερα:

  1. το Κέντρο Ημέρας στη Χίο πραγματοποίησε την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015, ενημερωτική – παιδαγωγική συνάντηση στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Νηπιαγωγείου Χίου με θέμα «Παιδική Επιθετικότητα και Σχολικός Εκφοβισμός». Η εν λόγω δράση, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς προγραμματισμένων δράσεων ευαισθητοποίησης γονέων και μαθητών σε θέματα πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία και νηπιαγωγεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Τονίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών που καλούνται να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση της βίας.
  2. το Κέντρο Ημέρας στην Νεάπολη Κρήτης στοχεύοντας στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και στην πρόληψη σε θέματα ψυχικής υγείας μέσω προγραμμάτων σε σχολεία, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με θεσμικούς φορείς του Νομού, όπως το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγίου Νικολάου και του προγράμματος Προαγωγής Υγείας με θέμα «Εφηβεία – Διατροφή – Επιθετικότητα» την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015 πραγματοποίησε διαδραστικό εργαστήριο με θέμα  «Διαχείριση των Συγκρούσεων στις Διαπροσωπικές Σχέσεις». Το εργαστήριο περιελάμβανε την προβολή σχετικών βίντεο, βιωματικές ασκήσεις και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
  3. το Κέντρο Ημέρας στην Ιεράπετρα Κρήτης σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Παιδαγωγικής ευθύνης, κ. Α. Κατσαγκόλη,  τη Δ/νση του ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας και το Σύλλογο Διδασκόντων, διοργάνωσε την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, βιωματικό εργαστήριο κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στο διαδίκτυο, με θέμα: «Προλαμβάνοντας το Cyberbullying μέσα από την Αποστιγματοποίηση». Σκοπός του βιωματικού εργαστηρίου ήταν να γνωστοποιηθεί πως ο στιγματισμός μπορεί να περιορίσει, αλλά και να καθηλώσει τη δυναμική εξέλιξη της προσωπικότητας και να επιδράσει αρνητικά στο ψυχισμό της προσωπικότητας του ατόμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε σε προτάσεις για υγιείς και λειτουργικούς μηχανισμούς αντίδρασης και αντιμετώπισης.
  4. το Κέντρο Ημέρας στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015 εργαστήριο ευαισθητοποίησης στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου (Β’ και Γ’ Γυμνασίου ) με θέμα «Bullying, Τρόποι Διαχείρισης και Αντιμετώπισης». Το εργαστήριο περιείχε πέρα από το θεωρητικό – ενημερωτικό κομμάτι, διαδραστικές, βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση με τους μαθητές στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης τους για τον σχολικό εκφοβισμό, αλλά και των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει τόσο στην ζωή των θυμάτων όσο και των θυτών.
  5. η Κινητή Μονάδα στην Καρδίτσα με στόχο το μήνυμα ενημέρωσης, αφύπνισης και κινητοποίησης κατά του σχολικού εκφοβισμού πραγματοποίησε την Πέμπτη  2 Απριλίου 2015 διαδραστικό εργαστήριο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας με θέμα «Σχολικός Εκφοβισμός». Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανέλυσαν στους μαθητές,  την έννοια του Σχολικού Εκφοβισμού καθώς και τις επιπτώσεις που έχει στη ψυχική υγεία των θυμάτων και των θυτών.
  6. η Κινητή Μονάδα στη Σπάρτη το τριήμερο 1-3 Απριλίου 2015  πραγματοποίησε εκστρατεία αφύπνισης στην Σπάρτη και περιοχές του Νομού Λακωνίας σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό με διανομή έντυπου υλικού, ομιλίες και περίπτερα ενημέρωσης.

Το δεύτερο μέρος της Πανελλαδικής Ενημερωτικής Εκστρατείας της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ για τον Σχολικό Εκφοβισμό, θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου 2015 και θα περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις με την άμεση συμμετοχή και συνεισφορά του κοινού καθώς και την συνεργασία θεσμικών τοπικών παραγόντων, ενώ προγραμματίζεται η διεξαγωγή του μεγάλου Συνεδρίου κατά του Εκφοβισμού στην Αθήνα με τη συμμετοχή Ελλήνων και διεθνών εμπειρογνωμόνων.