Επίσκεψη του Κέντρου Ημέρας Χίου της «Αποστολής» στο Γηροκομείο

Η νοσηλευτική και η εργοθεραπευτική υπηρεσία του Κέντρου Ημέρας Χίου του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποίησε την Τρίτη 5 Μαΐου 2015, επίσκεψη στο γηροκομείο Χίου «Ζωρζής Μηχαληνός» με σκοπό την οργάνωση ομάδας μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  με τους τρόφιμους του ιδρύματος.

Μετά την ολοκλήρωση της ομάδας, ακολούθησε συζήτηση με τα άτομα που συμμετείχαν, καθώς και με το προσωπικό, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη μοιράστηκαν την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή τους από την επίσκεψη, και εξέφρασαν την ανάγκη τους για την πραγματοποίηση συχνότερων επισκέψεων από δομές του νησιού.

Καθώς ο άνθρωπος περνάει στην Τρίτη ηλικία, νοιώθει την αίσθηση της κόπωσης στο σώμα, την απώλεια των δυνάμεων, την αλλαγή της εικόνας του, την έκπτωση των αισθήσεων όπως η ακοή και η όραση αλλά και των νοητικών λειτουργικών όπως η μνήμη. Αυτά τα προβλήματα συχνά συνοδεύονται και από προβλήματα ψυχικής φύσεως. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας, ο άνθρωπος έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο και μειωμένες υποχρεώσεις ώστε να ασχοληθεί με πράγματα που του αρέσουν και με δραστηριότητες που αγαπάει. Για τους παραπάνω λόγους, οι ηλικιωμένοι, ή αλλιώς η τρίτη ηλικία είναι μία ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα με ξεχωριστές ανάγκες.

Πέρα από τη νοσηλευτική παρακολούθηση- φροντίδα που κυρίως παρέχεται, θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες ώρες δραστηριοποίησης σε ατομικό αλλά κυρίως σε ομαδικό επίπεδο με σκοπό την εργοθεραπεία και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.