Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος με την «Αποστολή» στη Σάμο

Επίσκεψη στο ακριτικό νησί της Σάμου πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο και τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες της τοπικής Εκκλησίας και της «Αποστολής» στο νησί σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση και το προσφυγικό πρόβλημα ενώ παράλληλα επισκέφθηκε σχολεία και στρατιωτικές μονάδες.

Στο Δημοτικό Σχολείο Παγώνδου και το Γυμνάσιο Πυθαγορείου  προσέφερε δώρα στους μαθητές  και στις ομιλίες του εξέφρασε την αγωνία του για τον άδικο και διχασμένο κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά. «Έχουμε καθήκον, είπε, να θυμόμαστε ότι υποσχεθήκαμε στα παιδιά μας τουλάχιστον ένα κόσμο που θα είναι δικαιότερος, περισσότερο φωτεινός και ανθρώπινος».

Απευθυνόμενος στους μαθητές τους προέτρεψε να μην σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται και πρόσθεσε: « μη σταματάτε να βάζετε στόχους, όλα είναι στα χέρια σας, έχετε νιάτα και δύναμη και το μέλλον σας ανήκει!». Επίσης τους κάλεσε να μην περιφρονούν  τη δύναμη της Θεϊκής αγάπης γιατί, όπως ανέφερε: «μόνο αυτή η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο, μόνο αυτή η αγάπη μπορεί να δώσει νόημα στα όνειρα σας».

Στη συνέχεια ο κ.κ.  Ιερώνυμος  αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που επιτελούν οι Ένοπλές Δυνάμεις ειδικότερα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή  επισκέφθηκε  το Φυλάκιο  Ψιλής Άμμου και σε μια συμβολική κίνηση παρέδωσε στον ταξίαρχο Κωνσταντίνο Μασούρο ως δώρο την ελληνική σημαία και μια Καινή Διαθήκη σε κάθε στρατιώτη.

Μιλώντας στους στρατευμένους υπογράμμισε ότι: «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται  στην πρώτη γραμμή σηκώνοντας και πάλι ένα  δυσβάσταχτο  ιστορικό φορτίο με αξιοπρέπεια και  υπερηφάνεια. Με αφοσίωση στο καθήκον και με προσήλωση στην αποστολή τους   εξασφαλίζουν  την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια,  την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία  της Ελλάδας μας».

Το μεσημέρι μετέβη στο Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως όπου ενημερώθηκε λεπτομερώς  για το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευσέβιο  και στη συνέχεια μίλησε με οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση λέγοντας: « Η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, η ακρίβεια, η έλλειψης σεβασμού του ανθρώπινου προσώπου και ο ευτελισμός του τείνουν να κυριαρχήσουν στην κοινωνία μας. Η Εκκλησία μας έκανε, κάνει και θα κάνει το καθήκον της. Οι Μητροπολίτες, οι ενορίες, οι εκκλησιαστικοί φορείς απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδος στάθηκαν, στέκονται και θα σταθούν στο πλευρό του λαού μας που δεινοπαθεί. Σε αυτό τον αγώνα είμεθα πάντοτε ανοικτοί προς οιονδήποτε θέλει να συνεργασθούμε με σοβαρότητα, συνέπεια και ανυστεροβουλία για την βοήθεια του λαού μας και την ανασυγκρότηση της χώρας μας. Η Εκκλησία είναι η Μάνα όλου του λαού και δεν υπήρξε μια φορά μόνο «τροφός του Γένους υπήρξε και θα υπάρξει πάντα η τροφός του».

Ο Μακαριώτατος  επισκέφθηκε και το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών όπου δραστηριοποιούνται έντονα υλοποιώντας την στρατηγική τους από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης  η «Αποστολή» με τον IOCC.

«Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες προέκυψαν από τις δικές μας ενέργειες, εμάς τους αποκαλούμενους του «Δυτικού Κόσμου». Εμείς οι ίδιοι, με τις πράξεις μας, τους εξαναγκάσαμε να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και τώρα τους στοιβάζουμε σαν πρόβατα για σφαγή», επεσήμανε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και αναρωτήθηκε:

«αντί να είμαστε όλοι εδώ συγκεντρωμένοι και να κλαίμε για τα προσφυγόπουλα που κείτονται καθημερινά νεκρά στην άμμο, μήπως θα έπρεπε να μεριμνήσουμε νωρίτερα για να μην ξεριζωθούν μαζί με τους γονείς τους από τα σπίτια τους».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα προγράμματα που υλοποιεί η «Αποστολή με την συνδρομή του IOCC και εστιάζονται σε:

Έργα επισκευής και αποκατάστασης δομών και δημόσιων χώρων

  • Αποκατάσταση του Κέντρου ταυτοποίησης προσφύγων/μεταναστών Σάμου- ΚΕΠΥ
  • Εγκατάσταση δεξαμενής νερού, χωρητικότητας 10.000 λίτρων – ΚΕΠΥ
  • Εγκατάσταση δεξαμενής νερού χωρητικότητας 10.000 λίτρων στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής
  • Φορητές μονάδες υγιεινής στο Βαθύ Σάμου

Παροχή ειδών πρώτης ανάγκης

Είδη διατροφής

  • 40.070 μερίδες ζεστού φαγητού για 20 ημέρες στο ΚΕΠΥ Σάμου
  • 1.000 πακέτα τροφίμων επείγουσας βοήθειας
  • 150 κουτιά Βρεφικό γάλα/ 100 μπιμπερό – ΚΕΠΥ

Είδη προσωπικής υγιεινής & πρώτης ανάγκης

  • 1.500 υπνόσακοι
  • 650 βρεφικά πακέτα προσωπικής υγιεινής
  • 500 πακέτα προσωπικής υγιεινής ενηλίκων

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στην Σάμο τo απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ‘Ιερώνυμος μίλησε στους Εφημερίους και των Εθελοντές της Τοπικής  Εκκλησίας.

Τον Αρχιεπίσκοπο στην επίσκεψη του συνόδεψαν η κα. Χριστιάνα Καλογήρου Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης  Σάμου  Νικόλαος Κατρατζάκος ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελακόπουλος, και ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Μασούρος.

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)