Καλοκαιρινές δράσεις του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας Χίου της «Αποστολής»

Κατά τους θερινούς μήνες το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Χίου του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις, που ως στόχο είχαν την επαφή των μελών του Κ.Η Χίου με την κοινότητα και ιδιαίτερα με ευαίσθητες  πληθυσμιακά ομάδες, όπως άτομα με κινητικές δυσκολίες και νοητικά υστερούντα άτομα, αλλά και τη συμμετοχή σε πολιτιστικές  και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα τη συλλογή χρήσιμων πληροφοριών και εμπειριών που θα λειτουργήσουν ως τροφή για σκέψη και  προβληματισμό αλλά και δημιουργία κατά την περίοδο του χειμώνα.

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή για κάθε δραστηριότητα.

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου τα μέλη  του Κ.Η Χίου συμμετείχαν  στην  εκδήλωση που πραγματοποίησε το σωματείο ΑμεΑ ΙΩΝΕΣ σε συνεργασία με την «Παρέα εν δράση».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αναπηρίας και κινητικών δυσκολιών.

Μέσα από τη συμμετοχή σε βιωματικές δράσεις και την  αλληλεπίδραση με ανθρώπους που βιώνουν την αναπηρία εκ των έσω, οι ωφελούμενοι του Κ.Η είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής  και να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους, αλλά και να διδαχθούν από τη δύναμη ψυχής των συγκεκριμένων ανθρώπων οι οποίοι παρά τα ατυχή συμβάντα δεν έπαψαν να είναι λειτουργικοί και να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

(Τους ωφελούμενους του Κ.Η συνόδευσαν οι κοινωνικοί λειτουργοί Κουτελάκη Βασιλική και Αγρογιάννης Δημήτριος, η νοσηλεύτρια Καρανικολή Παρασκευή).

Σε συνέχεια της πρώτης δράσης, ακολούθησε την Πέμπτη 4 Αυγούστου  επίσκεψη στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Χίου με σκοπό τη συμμετοχή των μελών του Κ.Η Χίου στο φεστιβάλ χειροποίητης δημιουργίας »ΔΙΟΝΥΣΙΕΙΑ 2016».

Έπειτα από την περιήγηση στους χώρους της έκθεσης και τη συνομιλία με του τοπικούς δημιουργούς, ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα με την παρουσία ταχυδακτυλουργού, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους του Κ.Η και της Σ.Υ.Δ να γίνουν μια παρέα με κυρίαρχα συναισθήματα τη χαρά και τον ενθουσιασμό. Η εκδήλωση έκλεισε με την από κοινού δέσμευση για συνεργατικές μελλοντικές δράσεις.

(Συντονιστές του προγράμματος ήταν οι κοινωνικοί λειτουργοί Κουτελάκη Βασιλική και Αγρογιάννης Δημήτριος).

Τέλος πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις με έντονο το καλλιτεχνικό στοιχείο.

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου τα μέλη του Κ.Η Χίου επισκέφθηκαν την «Έκθεση χειροποίητων κουτιών και άλλων διακοσμητικών ειδών» της κ. Νίκης Ζύμαρη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο. Ύστερα από συζήτηση με την κ. Ζύμαρη σχετικά με  τις τεχνικές που χρησιμοποιεί για την παρασκευή των συγκεκριμένων κατασκευών καλλιεργήθηκε το ενδιαφέρον σε  αρκετούς ωφελούμενους να ασχοληθούν με κάτι ανάλογο στα πλαίσια των ομάδων του Κ.Η.

Τη  Δευτέρα 8 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην έκθεση  φωτογραφίας »ΑΝΑΦΟΡΑ» του κ. Σιδερή Λοίζου με θέμα τη θάλασσα, στον προαύλιο χώρο της βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ. Τα μέλη του Κ.Η ενθουσιάστηκαν τόσο από την αισθητική των τοπίων όσο και από την εκμάθηση κάποιων φωτογραφικών τεχνικών από τον κ. Λοίζο, γεγονός που πυροδότησε το ενδιαφέρον αρκετών για την ενασχόληση με την τέχνη της φωτογραφίας.

(Τις δράσεις συντόνισαν η ψυχολόγος Γρηγοροπούλου Ιωάννα, ο κοινωνικός λειτουργός Αγρογιάννης Δημήτριος και η νοσηλεύτρια Καρανικολή Παρασκευή).