Σεμινάρια Ψυχοεκπαίδευσης για την Άνοια και Πρόληψης Πτώσεων από το Καρέλλειο-Μονάδα ALZHEIMER της «Αποστολής»

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα σεμινάρια ψυχοεκπαίδευσης που διοργάνωσε το Καρέλλειο-Μονάδα Alzheimer του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν.Αγ.Νικολάου Χαλανδρίου.

Τα σεμινάρια αποτελούνταν από 5 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις στα οποία οι φροντιστές των ασθενών, οι επαγγελματίες υγείας και οι φοιτητές σχολών επαγγελμάτων υγείας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με την άνοια.
Πιο συγκεκριμένα τα άτομα που παρακολούθησαν τα σεμινάρια και είχαν στην οικογένεια τους άτομο που πάσχει από άνοια είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην διαχείριση του ψυχικού φορτίου που προκαλεί η νόσος, σε πρακτικά θέματα που άπτονται την καθημερινή φροντίδα ασθενών με νόσο Alzheimer, σε νομικά ζητήματα που προκύπτουν κατά  την εξέλιξη της νόσου κ.α

Επίσης έγινε ενημέρωση για την λειτουργία της μνήμης και τις διαταραχές της, τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου, τα οφέλη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, τις κινητικές δυσλειτουργίες που εμφανίζονται κατά την εξέλιξη της νόσου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόληψη των πτώσεων στους πάσχοντες από την νόσο.
Σκοπός των σεμιναρίων ήταν τόσο η ενημέρωση όσο και η κατάρτιση των φροντιστών και των επαγγελματιών στοχεύοντας στην καλύτερη υποστήριξη των ασθενών, στην διευκόλυνση της καθημερινότητας τους, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών με άλλους φροντιστές.

Τέλος έγινε ενημέρωση για τα προγράμματα λειτουργίας του Οικοτροφείου, του Κέντρου Ημέρας, του Ιατρείου Μνήμης καθώς και για τις δράσεις γενικότερα του Καρέλλειου-Μονάδα Alzheimer.

Ευχαριστούμε θερμά τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Σπυρίδων Παπαποστόλου για την παραχώρηση της αίθουσας.

Επιπρόσθετα, το Καρέλλειο – Μονάδα Azlheimer του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, διοργάνωσε σεμινάρια πρόληψης πτώσεων, στα πλαίσια λειτουργίας του τμήματος φυσικοθεραπείας.

Οι πτώσεις αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα λόγω της συχνότητάς τους αλλά και των επιπτώσεων στην υγεία των ηλικιωμένων. Το αποτέλεσμα μιας πτώσης δύναται να είναι ένα κάταγμα που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της αυτονομίας ή ακόμη και σε απώλεια ζωής. Καθημερινώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των πτώσεων σε ηλικιωμένα άτομα.
Η πρόληψη των πτώσεων συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, επισημάνθηκαν οι παράγοντες κινδύνου και ο τρόπος προσέγγισης των προβλημάτων που ανακύπτουν, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις επί του θέματος.

AFISA_Seminaria_Alzheimer_Provlepsi ptosis