Βιωματικά Εργαστήρια από το Κέντρο Ημέρας Χίου της «Αποστολής»

Στο Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Χίου του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  πραγματοποιήθηκαν δυο κύκλοι ομιλιών στα πλαίσια των Βιωματικών Εργαστηρίων με τίτλο «Διαταραχές συμπεριφοράς στη σχολική ηλικία – Μια εργοθεραπευτική προσέγγιση».

Τα εργαστήρια έλαβαν χώρα κατά τις ημερομηνίες 1 και 8 Μαρτίου , είχαν συνολική διάρκεια 4 ώρες και απευθύνθηκαν σε προκαθορισμένο αριθμό γονέων – ενηλίκων που ασχολούνται με παιδιά οι οποίοι είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Ομιλητής στη συγκεκριμένη παρουσίαση ήταν ο εργοθεραπευτής του κέντρου κ. Αλαΐσκας Θωμάς, παρουσία της επιστημονικά υπεύθυνης κ. Τζούμα Ευαγγελίας.

Η ομιλία χωρίστηκε σε τέσσερις βασικές ενότητες. Στην πρώτη  ενότητα έγινε αδρή αναφορά στην ετυμολογική έννοια της συμπεριφοράς και ανάλυση των προϋποθέσεων που χρειάζεται να έχει ένα παιδί σχολικής ηλικίας προκειμένου να εκδηλώσει τυπική συμπεριφορά-ανάλογη με το ηλικιακό και αναπτυξιακό του επίπεδο. Στη δεύτερη ενότητα αναφέρθηκαν και αναπτύχθηκαν στο μέτρο του δυνατού ορισμένες διαγνωστικές κατηγορίες που εμφανίζουν διαταραχές συμπεριφοράς, όπως η Δ.Α.Φ., η ΔΕΠΥ, τα παιδιά με  αισθητηριακές διαταραχές κ.α. Η τρίτη ενότητα περιλάμβανε την ανάλυση και τη μέτρηση της επιθυμητής και της μη επιθυμητής συμπεριφοράς ανά συνθήκη και ανά περιβάλλον. Τέλος, στην τέταρτη ενότητα παρουσιάστηκαν ορισμένες προτάσεις για τη διαχείριση άτυπων συμπεριφορών από γονείς και γενικότερα από μη ειδικούς .

Η εν λόγω δράση αξιολογήθηκε θετικά από τους συμμετέχοντες καθώς η ομιλία είχε αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα και βιωματικά στοιχεία που διατήρησαν το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα.