Συμμαχία της «Αποστολής» στο Ελσίνκι για τα προσφυγόπουλα

  • Διεύρυνση συνεργασίας με τον διεθνή ανθρωπιστικό Οργανισμό Finnish Church Aid σε νέα πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα

 

Επίσκεψη εργασίας στη φινλανδική εκκλησιαστική αρωγή, ΦΕΑ (Finnish Church Aid, FCA) πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας και συνεργάτες του (3-5 Μαΐου 2017). Βασικό αντικείμενο της επίσκεψης εργασίας υπήρξε η αποτίμηση της υπάρχουσας συνεργασίας των δύο φορέων στον τομέα παροχής εκπαίδευσης στα προσφυγόπουλα από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ εξετάστηκε ενδελεχώς και η προοπτική συνέχισης, αλλά και διεύρυνσης των υφισταμένων προγραμμάτων σε άλλους συναφείς τομείς και δράσεις, με δεδομένη μάλιστα την τρέχουσα έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τις συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές από την Τουρκία.

Η «Αποστολή» και η ΦΕΑ πραγματοποιούν από κοινού, αλλά και σε συνεργασία με την Unicef, περιεκτικό πρόγραμμα μη-τυπικής εκπαίδευσης παιδιών-προσφύγων σε Αττική, Ιωάννινα και Θήβα με βασικό στόχο την παροχή σχολικής και πολιτισμικής εκπαίδευσης και υγιεινής. Το σχετικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από πόρους της ΦΕΑ και της Unicef.

Ο κ. Δήμτσας ευχαρίστησε την ΦΕΑ και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της κ. Jouni Hemberg και τους συνεργάτες του για την παρεχόμενη αρωγή και άριστη συνεργασία των δύο αδελφών οργανισμών, ενώ ο κ. Hemberg εξήρε με τη σειρά του το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και παροχής υπηρεσιών της «Αποστολής» και των στελεχών της στους τομείς δράσεως, εκφράζοντας συνάμα την πεποίθησή του για την απόλυτη αναγκαιότητα συνέχισης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για προσφυγόπουλα στην Ελλάδα. Η Φινλανδία θεωρείται χώρα-πρότυπο σε θέματα εκπαίδευσης, αφού το εκπαιδευτικό της σύστημα θεωρείται από τα καλύτερα και αποτελεσματικότερα παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Δήμτσας και οι συνεργάτες του είχαν εποικοδομητική συνάντηση εργασίας με στελέχη του φινλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών από το τμήμα κοινών ευρωπαϊκών υποθέσεων και συντονισμού και το τμήμα ανθρωπιστικής αρωγής και πολιτικής. Τα στελέχη του ΦΥπΕξ πληροφορήθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού στην Ελλάδα σε συνάρτηση πάντα με την εγχώρια οικονομική και κοινωνική κρίση, ενώ εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την μεγάλη κατανόηση και αλληλεγγύη, που επέδειξε ο φιλόξενος Ελληνικός Λαός, η Εκκλησία και οι διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις στο δράμα των προσφύγων, παρά τον τεράστιο αριθμό, που διήλθε την Χώρα κατά το 2015 και 2016.

Το κλιμάκιο της «Αποστολής» είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελσιγκίου κ. Αμβρόσιο της φινλανδικής ορθοδόξου εκκλησίας (Οικουμ. Πατριαρχείο), αλλά και με στελέχη του ορθοδόξου ανθρωπιστικού οργανισμού «Φιλανθρωπία» (Filantropia), ο οποίος δραστηριοποιείται ανθρωπιστικά στην υποσαχάρια Αφρική σε μητροπόλεις και δομές του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.  Κατά τη συνάντηση ο κ. Δήμτσας και η Εκτελεστική Διευθύντρια κ. Riina Nguyen συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο φορέων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στo εξωτερικό.

Εντός των πλαισίων της επίσκεψης στη Φινλανδία, ο κ. Δήμτσας και οι συνεργάτες του Δρ. Βασιλική Λεοντάρη και Δρ. Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης από το Τμήμα Προγραμμάτων και Διεθνούς Συνεργασίας επισκέφθηκαν επίσης φιλανθρωπικές και διαπολιτισμικές δράσεις ενοριών, δομές υποδοχής και ένταξης προσφύγων, καθώς και διαπολιτισμικά σχολεία, ενώ είχαν συναντήσεις με στελέχη του φινλανδικού Ερυθρού Σταυρού, της λουθηρανικής ευαγγελικής εκκλησίας και του φινλανδικού δημοσίου με έμφαση στα θέματα προσφυγικού, εκπαίδευσης και εθελοντισμού.

Η φινλανδική εκκλησιαστική αρωγή, ΦΕΑ, αποτελεί τον διεθνή ανθρωπιστικό βραχίονα της λουθηρανικής ευαγγελικής εκκλησίας της Φινλανδίας με προγράμματα διεθνούς αρωγής σε Ασία και Αφρική, ενώ με αφορμή το προσφυγικό η ΦΕΑ εκτελεί προγράμματα εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε συνεργασία με την «Αποστολή».